Physics of Surfaces

Department of Materials Science

• 2017/10/20

#1 cited paper published in the past 10 years in the Materials Science, Ceramics category

Polymer-Derived Ceramics: 40 Years of Research and Innovation in Advanced Ceramics

by Paolo Colombo, Gabriela Mera, Ralf Riedel, Gian Domenico Sorarù:

Abstract

Preceramic polymers were proposed over 30 years ago as precursors for the fabrication of mainly Si-based advanced ceramics, generally denoted as polymer-derived ceramics (PDCs). The polymer to ceramic transformation process enabled significant technological breakthroughs in ceramic science and technology, such as the development of ceramic fibers, coatings, or ceramics stable at ultrahigh temperatures (up to 2000°C) with respect to decomposition, crystallization, phase separation, and creep. In recent years, several important advances have been achieved such as the discovery of a variety of functional properties associated with PDCs. Moreover, novel insights into their structure at the nanoscale level have contributed to the fundamental understanding of the various useful and unique features of PDCs related to their high chemical durability or high creep resistance or semiconducting behavior. (…)

Journal of the American Ceramic Society

• 2017/10/11

Metalle an der Grenze der Verformbarkeit

Simulationsmodell eines verformten Tantalkristalls. Ausgehend von den einzelnen Atomen (gelb) hat ein Algorithmus die Form der Versetzungsdefekte (grüne Linien) und der Zwillingsgrenzen (graue Flächen) rekonstruiert. Bild: Alexander Stukowski

Darmstädter Forscher entwickelt hochpräzise Computermodelle

Forscher der Technischen Universität Darmstadt und des Lawrence Livermore National Laboratory in Kalifornien können erstmals mit neu entwickelten, präzisen Computermodellen den Verformungsprozess metallischer Werkstoffe bis auf einzelne Atome genau vorhersagen. Ihre Arbeit ist jetzt in „Nature“ erschienen.

• 2017/10/04

hoch³ – Die Zeitung der Technischen Universität Darmstadt

hoch³ 4/2017

Der Titel hoch³ verweist auf den TU-Dreiklang von Forschung, Lehre und Dienstleistungen, auf den Dreier-Mix der Fächerkultur aus Technik-, Natur- und Geisteswissenschaften. hoch³ ist die Universitätszeitung der TU Darmstadt – informativ, unterhaltsam, anregend. Sie erscheint sechs Mal im Jahr – mit Nachrichten und Themenschwerpunkten aus der TU Darmstadt.